Що краще: мопед чи мотоцикл?
Головна » Інфо  »  Що краще: мопед чи мотоцикл?
Що краще: мопед чи мотоцикл?
Мопед чи мотоцикл? Питання не тільки про засіб пересування, а й про стиль життя. Відкрийте для себе, який з них підходить саме вам: зручність і економія в місті з мопедом або свобода і пригоди на шосе з мотоциклом.

Мототехніка в останні 10 років стала особливо популярною в нашій країні. Якщо за радянських часів мотоцикл вважався передусім сільським транспортом, то зараз цей стереотип уже розвіявся. Мототехніка активно використовується в містах, тому що вона дуже зручна у міському трафіку, економічна та досить проста та дешева в обслуговуванні та ремонті (якщо не брати дорогі моделі мотоциклів).

Однак якщо людина вибирає двоколісний транспортний засіб, потрібно врахувати, що мототехніка поділяється на два основні види – безпосередньо мотоцикли та мопеди (скутери). Ці транспортні засоби відрізняються між собою, незважаючи на подібний принцип дії. Тому перед покупкою двоколісного транспорту у багатьох людей постає питання – що краще: мотоцикл чи скутер?

Чим відрізняються мотоцикл, мопед та скутер?

Перед тим як розібратися, в чому основні відмінності мопедів від мотоциклів, спочатку необхідно з'ясувати, що таке мопед і скутер. Мопед отримав свою назву від початкової конструкції велосипеда з двигуном. Тому його назва розшифровується, як "Мотор + педалі". Старі мопеди справді комплектувалися педалями, а не кікстартером, а мопеди з лапкою кікстартера називалися "Мокік". Тим не менш, ця назва не прижилася, і назва мопед використовується набагато частіше.

Сучасний мопед дуже схожий на мотоцикл, але поступається за характеристиками, відрізняється меншими габаритами та вантажопідйомністю. Крім того, на мопедах потужність двигуна менша, ніж на класичному мотоциклі. Мопед може вважатися техніка з об'ємом двигуна до 50 см3. Управління таким транспортом на дорозі здійснюється як руками, так і ногами (перемикання коробки передач, ножні гальма).

Скутер – це транспорт, схожий на характеристики з мопедом. Об'єм двигуна тут також становить 50 см3. Проте конструкція тут інша. По-перше, коробка передач на скутері – не ножна, а варіатор. Передача використовується клинопасова, а не ланцюжкова, як на мопеді або мотоциклі. Тому перемикати передачі ногами тут не треба. Гальма виготовлені у вигляді рукояток. Тому під час поїздки керування здійснюється лише руками. У зв'язку з цим на скутері встановлено спеціальну конструкцію у вигляді зручного майданчика для ніг. Отже, скутер – це мопед чи мотоцикл? За потужністю стандартний скутер швидше можна порівняти з мопедом. Однак є моделі, об'єм двигуна яких перевищує 50 см3. Якщо питання стосується категорії прав, все залежить від обсягу двигуна.

Мотоцикл – це транспорт із більшими габаритами, більшим радіусом коліс, більшою потужністю. Об'єм двигуна перевищує 50 см3. Двигуни на мотоциклах можуть бути і двоциліндровими, тоді як на мопедах та скутерах використовуються виключно одноциліндрові двигуни. Крім того, деякі моделі мотоциклів мають кріплення для приєднання бічного причепа (так званої коляски). Однак у такому випадку для легального пересування вам знадобиться вже інша категорія.

Що стосується категорій для керування мототехнікою, їх існує три:

  • A1 – мопеди та скутери, з об'ємом двигуна до 50 см3 (або електродвигуном, потужністю 4 кВт);
  • A – мотоцикли з об'ємом двигуна понад 50 см3 (або електродвигуном понад 4 кВт);
  • B1 – мотоцикли з бічним причепом, трицикли та квадроцикли.

Важливий момент: якщо ви не відкриті всі ці категорії, керувати трьома видами мототехніки ви не зможете. Кожна категорія призначена лише одного виду. Наприклад, якщо у вас є категорія А, можна керувати лише мотоциклами (з об'ємом двигуна понад 50 см3 або потужністю понад 4 кВт) на двох колесах. Керувати мопедом не можна буде.

Що ж вибрати?

Однозначної відповіді питанням, що краще мопед чи мотоцикл, немає. Усі індивідуально. Розглянемо основні випадки, коли варто вибрати ту чи іншу техніку.

  • Мопед і скутер з двигуном малого об'єму – це насамперед транспорт для їзди на невеликі відстані, але часто. Якщо ви не плануєте їздити далеко, то є сенс вибрати такий варіант. Мопеди дуже економічні, витрата палива на них, як правило, не перевищує 1.5-2 літри на 100 км, однак і швидкісні характеристики не перевищують 60-80 км/год. Мопеди та скутери дуже зручно використовувати, якщо робота має на увазі постійні поїздки маршрутом з невеликим кілометражем (наприклад, робота кур'єра або торгового представника).
  • Мотоцикл – це універсальний транспорт. Його можна використовувати як для поїздок містом, так і для далеких виїздів. Потужність та моторесурс деталей дозволяє використовувати його для виїздів на сотні та тисячі кілометрів з мінімальним технічним обслуговуванням. Цей транспорт варто вибирати тим, хто планує часто їздити на далекі дистанції або тим, хто може намотувати за день більше 50 км.

Важливий момент: якщо ви не відкриті всі ці категорії, керувати трьома видами мототехніки ви не зможете. Кожна категорія призначена лише одного виду. Наприклад, якщо у вас є категорія А, можна керувати лише мотоциклами (з об'ємом двигуна понад 50 см3 або потужністю понад 4 кВт) на двох колесах. Керувати мопедом не можна буде.