Як забезпечити хорошу видимість на зимовій дорозі
Головна » Безпека  »  Як забезпечити хорошу видимість на зимовій дорозі
Як забезпечити хорошу видимість на зимовій дорозі
Залишайтеся на вершині безпеки в зимові місяці, забезпечуючи чудову видимість на дорозі - адже це ключ до вашої впевненості та комфорту в дорозі

У суворих зимових умовах забезпечення відмінної видимості на дорозі стає переважним чинником безпечної їзди. Низькі температури, снігопади та ожеледиця створюють труднощі, і від водія потрібна максимальна концентрація та увага. При цьому дуже важливо, щоб дорога була добре освітлена і водій мав повний огляд. У цьому випадку він зможе приймати оперативні та раціональні рішення у разі екстрених ситуацій на дорозі. Давайте розглянемо основні моменти, на які варто звернути увагу при підготовці автомобіля до зими.

Система освітлення та регулювання фар

Щоб огляд на дорозі за будь-якої погоди, а особливо в снігопад і дощ, був хорошим, треба стежити за станом та регулюванням фар. Періодичне полірування фар з використанням спеціальних поліролей допоможе позбавитися потертостей і надати блиску, а також збільшить яскравість світлового променя.

Не забувайте і про те, що треба правильно відрегулювати положення фар, щоб вони правильно дорогу, і не допускати дрібних пошкоджень, які можуть порушити це налаштування. Не забувайте використовувати коректор фар, особливо якщо він ручний. Зміни у вазі автомобіля, наприклад, через перевантажений багажник, можуть вплинути на напрям світлового променя, оскільки передня частина машини може задиратися. І на дорогу не потраплятиме достатня кількість світла.

Якщо штатних фар недостатньо, розгляньте можливість встановлення додаткових. Однак перед цим подумайте про бажаний результат – покращення видимості в різних погодних умовах або забезпечення додаткового світла для специфічних ситуацій. Наприклад, протитуманні фари можуть бути корисними в умовах сильного туману, снігопаду або дощу. Подумайте про їх застосування, особливо якщо у вашому автомобілі передбачено місце для них, але вони не встановлені.

У разі потреби більшої кількості світла, наприклад, для позашляховика чи службового транспорту, якому часто доводиться їздити у складних умовах, наприклад, у лісі, додаткові фари можуть стати чудовим рішенням. З їх допомогою можна досягти необхідного освітлення для виконання поставлених завдань, причому промінь можна направити в будь-який бік.

Заміна ламп

Щоб покращити якість автомобільного світла, можна також розглянути можливість заміни стандартних автомобільних ламп. На відміну від установки додаткових фар, зміна лампи здається досить простим кроком: знімаємо стару, встановлюємо нову і отримуємо на виході збільшення яскравості до 200%. Але тут важливо бути обережними.

Фари автомобіля спочатку призначені для певного типу та потужності ламп. Використання лампи з надмірною потужністю може спричинити перегрів розсіювача, а підвищений енергопотік може пошкодити електропроводку та запобіжники в електричній схемі автомобіля, що зрештою призведе до несправностей.

Для звичайних галогенових ламп рекомендується вибирати аналоги з підвищеною потужністю не більше ніж на 20-30%, це дозволить уникнути можливих проблем. Якщо плануєте встановити світлодіодні лампи, що відрізняються яскравістю та ефективністю, слід врахувати, що бюджетні варіанти можуть мати обмежений ресурс служби та проблеми з фокусуванням світла. Якісні світлодіодні лампи зазвичай оснащені системою керування та додатковим охолодженням, але їхня вартість вища.

Також важливо відзначити, що світлодіодні лампи можуть створювати надто інтенсивний світловий промінь, а це вже потребує наявності додаткових лінз усередині фари, які змогли б забезпечити коректне фокусування. В іншому випадку ви можете викликати дискомфорт у водіїв зустрічного транспорту на дорозі. Якщо розглядається питання встановлення ксенону в звичайні фари, треба пам'ятати, що це вимагає комплексного підходу. Вам знадобиться встановити спеціальний блок управління, розжарювач, а іноді можуть знадобитися і додаткові лінзи.